Aquazole: Ekologické i ekonomické zlepšení

20.11.2010 17:20

Společnost MŽS a. s. neustále, jako každá moderní společnost, hledá možnosti zlepšení ve všech oblastech, které se týkají jejího provozu. Tato strategie nám umožňuje poskytovat cestujícím kvalitní produkty za nízké ceny a také přispívá ke snižování zátěže, kterou představuje provoz pro životní prostředí. Z pravidla se jedná o drobné změny, ovšem nejnovější projekt je již natolik významný, že si zaslouží alespoň krátkou zmínku.

Naše společnost vlastní celkem 29 hnacích vozidel, z nichž 15 je tzv. "nezávislé" trakce. Všech 15 vozidel má dieselové motory a je poháněno motorovou naftou s nízkým obsahem částic. Dnešním dnem však byl na dvou vozidlech naší společnosti (830 601-1 a 830 603-7) zahájen zkušební provoz na novou palivovou směs, tzv. Aquazole. Jedná se o směs tvořenou 87 % nafty a 13 % vody. Během tohoto zkušebního provozu jsou vozy vybaveny palubní vyhodnocovací jednotkou, která přes čidla monitoruje výkon motoru, výfukové spaliny, otáčky a mnohé další provozní parametry. Ty jsou vždy při provozním ošetření staženy a vyhodnoceny. Pokud se palivo osvědčí, tj. nebude mít negativní vliv na spolehlivost a životnost motoru, bude jeho používání postupně rozšířeno. Vzhledem k povaze paliva jsou očekávány provozní úspory v položce pohonné hmoty o hodnotě až 10%. Také dojde ke snížení emisí některých škodlivých plynů. Toto palivo bylo zvoleno, na rozdíl od jiných variant, především proto, že lze využít současnou infrastrukturu a pohonné jednotky vozidel. Pouze je potřeba jak infrastrukturu, tak palivový okruh vozidel pečlivě vyčistit. U vozidel je potřeba navíc ještě vyměnit palivový filtr.

Pokud bude projekt úspěšný, dosáhne společnost MŽS a. s. snížení množství vypouštěných škodlivých plynů a také nižších provozních nákladů za minimální vynaložené finanční náklady.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.